CU op bezoek bij de enige varkenshouderij in Dantumadiel

foto werkbezoek Pieter de Grootmaandag 03 maart 2014 11:03

Donderdag 20 februari is ChristenUnie Dantumadiel op bezoek geweest op de varkenshouderij van Mts De Groot-Hoekstra te Rinsumageast. Het bedrijf is aangesloten bij Frievar en levert varkensvlees onder de naam Friberne. ChristenUnie Dantumadiel besteedt in haar verkiezingsprogramma veel aandacht aan slim ondernemen en rentmeesterschap. De manier van bedrijfsvoering van Pieter de Groot combineert deze twee dingen en wij zijn benieuwd hoe hij dat doet.

Op de Friberne-bedrijven is alles wat een varken nodig heeft aanwezig: goede zorg, goed voer en water en goede levensomstandigheden. Goede zorg houdt in dat de tomen biggen gedurende hun leven zoveel mogelijk bij elkaar blijven. Dit zorgt voor minder stress en minder kans op de verspreiding van ziektekiemen. Verder ligt er grote nadruk op hygiëne, zowel in de stallen als tijdens de transporten. Daarnaast worden de juiste entingen toegepast en wordt gebruik gemaakt van zuur door het water die de gezondheid van de varkens uitermate goed kunnen waarborgen. De combinatie van voornoemde factoren maakt dat de Friberne- bedrijven zeer weinig antibiotica gebruiken en daarmee voorlopen op de sector. Tevens krijgen de varkens uitgebalanceerd voedsel bestaande uit zorgvuldig samengestelde brok met daarnaast elke dag een handjevol luzerne gemixt met kruidenmengsel. Dit laatste is goed voor de darmprikkeling en stimuleert ook het wroetgedrag. Al met al goed voor het welzijn van het dier en de gezondheid, wat resulteert in een kwalitatief goed stukje vlees. Verder is het Friberne vlees hoofdzakelijk afkomstig van bedrijven uit de drie noordelijke provincies en daar wordt het via de aangesloten slagers ook weer voor een aanzienlijk deel verkocht. Een eerlijk en duidelijk herkenbaar stukje vlees, met hart voor het dier en hart voor de samenleving. Kortom ondernemend rentmeesterschap.

ChristenUnie denkt dat we door de crisis heen, kansen moeten zien te benutten om tot een duurzamere economie te komen. We moeten van consumeren naar 'consuminderen', van 'meer' naar 'genoeg' en van kwantiteit naar kwaliteit. Dat is goed voor mens en natuur en het is onze opdracht als rentmeesters van Gods schepping. ChristenUnie wil dat de gemeente ruimte geeft aan hardwerkende ondernemers en dat er daarbij zoveel mogelijk gekeken wordt naar mogelijkheden om sterk en duurzaam te ondernemen en waar mogelijk te vernieuwen.

Andere belangrijke verkiezingsthema's voor ChristenUnie Dantumadiel zijn het behoud van identiteitsgebonden zorg en onderwijs. Voldoende aandacht en zorg voor de minima. Geen koopzondagen, want een collectieve rustdag komt de samenleving ten goede, geeft bescherming aan de kleine zelfstandige ondernemers en geeft ruimte aan de werknemers die uit geloofsovertuiging niet willen werken op zondag. 

 

« Terug