ChristenUnie en Ouderenzorg

fot werkbezoek Talma Feanw�ldenmaandag 17 maart 2014 20:30

Vrijdagmiddag 7 maart is de ChristenUnie Dantumadiel op bezoek geweest bij Talma Hoeve in Feanwâlden. We hebben o.a. gesproken over de gevolgen die het nieuwe overheidsbeleid zal hebben op verzorgingstehuizen in Nederland. Doordat de indicatiestelling strenger geworden is, zullen ouderen meer thuis blijven wonen. Dat is ook het doel van de overheid. Zoveel mogelijk zorg bieden in de eigen omgeving en hulp vragen van familie, vrienden, bekenden.

Op dit moment is er nog geen leegstand in  TalmaHoeve .  Door de vergrijzing in deze regio zijn er nog steeds ouderen die een plaatsje vragen in TalmaHoeve  en  ook krijgen, mits er een juiste indicatie is afgegeven voor de nieuwe  client. Maar natuurlijk zijn er zorgen.        Om toch vooruit te denken en op veranderingen in te spelen, zijn wel gesprekken gaande  voor eventuele samenwerkingen met andere zorginstellingen in de regio.

We hebben gesproken over de activiteiten die binnen het huis georganiseerd worden, waardoor een isolement kan worden voorkomen. Het is de vraag of dat ook voorkomen kan worden als een oudere op zichzelf woont. Veel ouderen voelen zich op den duur eenzaam, zijn vaak minder mobiel en daardoor veel alleen. Binnen de veilige muren van TalmaHoeve kan eerder signalering zijn  en actie ondernomen worden.

 Als gemeente ligt er een taak onze oudere burger te helpen, mocht een verzorgingshuis niet meer bestaan. Veiligheid en sociale contacten hebben ouderen in ieder geval in een verzorgingstehuis, maar vervanging hiervan moet deze twee factoren blijven waarborgen. Een andere vorm zoals het Nij Tjaerda in Damwâld  of de Oanrin in Broeksterwald is een voorbeeld van hoe het kan. 

Hoe de gemeente op deze nieuwe ontwikkelingen inspeelt, is nog niet bekend. Voor de verzorgings -tehuizen geldt dat  goede communicatie erg belangrijk blijft.  Als ChristenUnie Dantumadiel willen wij graag daaraan bijdragen. 

 

« Terug